PRP-behandling ansikte & hår

Behandlingar med PRP ökar i popularitet och nya användningsområden upptäcks. PRP användas inte bara inom den estetiska vården utan bland många medicinska specialiteter för snabb läkning, påskynda återhämtning och återställa frisk och motståndskraftig vävnad. behandlingen används ofta för att behandla artros i knä, höfter, axlar och många andra leder. Tennisarmbågar, håravfall, ärrvävnad efter tex acne eller kirurgiska ingrepp. Underlivsproblem som exempelvis inkontinens, torra slemhinnor eller läkning vid tandimplantat.

Vad är en PRP-behandling?

PRP står för Platelet Rich Plasma och är kroppens egna system för läkning och nybildning. Blodet består förutom av röda blodkroppar och plasma även av blodplättar även kallade trombocyter. Trombocyterna innehåller alla de tillväxtfaktorer som behövs för skapa nytt kollagen och stimulera återbildningen av hudvävnad. PRP är en kroppsegen biologisk behandling som stimulerar vävnadsläkning och dämpar inflammation. Biverkningsrisken är mycket låg eftersom inga främmande ämnen används. Risken för infektion är mycket liten.

Metoden kallas även för vampyrbehandling

PRP är helt naturligt då det kommer från dig själv – dvs ditt eget blod. Det är alltså inget läkemedel utan ett koncentrat av dina egna blodplättar som injiceras där din kropps egna förmåga inte riktig räcker till. Det leder till bildande av kollagen och hyaluronsyra. Metoden kallas ofta för ”vampyrbehandling”.

Nya regler om estetiska behandlingar

Den 1 juli 2021 trädde nya regler om estetiska kirurgiska ingrepp och estetiska injektionsbehandlingar i kraft. De nya reglerna i lagen (2021:363) om estetiska kirurgiska ingrepp och estetiska injektionsbehandlingar innebär bland annat att: Det införs kompetenskrav för den som utför behandlingarna och att verksamheten är skyldig att informera om samtycke och betänketid, samt kontrollera att den som får behandlingen är över 18 år.

Kostnadsfri konsultation på vår mottagning i Lidköping

För att uppfylla dessa krav startar vi med en konsultation där du får fylla i en hälsodeklaration och utifrån den går vi igenom om det finns några hinder för behandling.

Du får en utförlig beskrivning av hur behandlingen går till och vilka resultat du kan förvänta dig. Vi går också igenom risker för eventuella komplikationer och biverkningar samt vilken eftervård som kan behövas. I samband med konsultationen få du skriva på ett papper för att säkerställa att du tillgodogjort dig informationen. När konsultationen är klar och inga kontraindikationer framkommit kan önskad behandling bokas efter 2 dagars betänketid. Konsultationen är kostnadsfri och utförs på vår mottagning i Lidköping, Skaraborg.

Antal behandlingar

Oftast rekommenderas 3 behandlingar med 1-4 veckors mellanrum som start behandling. Läs mer nedan om de olika PRP-behandlingarna vi erbjuder.

PRP-behandling ansikte, microneedling med *skinpen

Vill du ha jämnare och fastare hud? Microneedling med *skinpen kombinerat med PRP ökar hudens kollagenproduktion och ger en föryngrande effekt vilket även bidrar till att finare linjer och tex pigmentfläckar blir mindre synliga.

prp-behandling ansikte
 • Pris: 2900 kr

  En PRP-behandling med microneedling som fokuserar på ditt ansikte kan vi behandla hudföryngring, solskadad hud, linjer och rynkor, pigmentfläckar, acneärr och bristningar.  Vanligtvis brukar man rekommendera en serie på 3 behandlingar med ca 1 månads mellanrum men det kan variera beroende på behandlingsområde. En upprepande behandling behövs ofta efter 6-12 mån.

PRP-behandling hår, om du har problem med håravfall

En PRP behandling hår är behandling för personer som har problem med håravfall. Upplever du att ditt hår har blivit tunnare eller att du tappar mer hår än vanligt? Då kan en PRP-behandling mot håravfall kanske vara en lösning för dig.

prp behandling mot håravfall
 • Pris: 2900 kr

  En PRP-behandling mot håravfall som ökar blodtillförseln åt hårfollikeln och ökar hårstråets tjocklek, triggar och bibehåller tillväxtfasen, kontrollerar hårtillväxtcykeln och minskar håravfall. En standardbehandling innebär att vi behandlar skalpen längst upp på huvudet, 2 rör plasma tas från dig.
  Vill du lägga till fler områden tex bakhuvudet så kostar varje extra rör plasma 600 kr vid samma behandlingstillfälle.

Ortopedisk PRP-behandling för dig som har tennisarmbåge eller artros i knä

Har du problem med tennisarmbåge eller lider du av artros i dina knän? Vid ortopedisk PRP utnyttjas celler och proteiner som finns naturligt i människans kropp för att stimulera en effektiv återväxt av vävnader inklusive brosk, senor och ligament. Vi använder blodplättarna som innehåller de tillväxtfaktorer som behövs för att reparera blodkärl, nervtrådar, hudceller och skapa nytt kollagen.

ortopedisk PRP-behandling
 • Pris: 3500 kr

  Kanske har du redan provat en rad olika behandlingar rekommenderade av läkare och fysioterapeut men där du inte fått önskad effekt? Då kan PRP-behandling för dina besvär vara något för dig.

Plaxel plus Plasmapen

Plaxel plus Plasmapen är en icke-kirurgisk behandlingsmetod för huduppstramning och föryngring av huden. Exempel på behandlingsområden är hängande ögonlock och påsar under ögonen, kråksparkar vid ögonvrån, “arga rynkan” i pannan, rynkor runt munnen, slapp hud på halsen, pigmentfläckar och mycket mer.

 • Pris: 2500 – 4500 kr

  Nivå 1: 2500 kr. Ett mindre område exempelvis kråksparkar i ögonvrån.

  Nivå 2: 2900 kr. Ett större område exempelvis övre ögonlock eller under ögonen, rynkor runt munnen.

  Nivå 3: 4500 kr. Flera områden exempelvis övre ögonlock samt under ögonen och kråksparkar.

Frågor och svar

Blodprov från armvecket

Ett blodprov tas ifrån armvecket i form av 2 rör ca 20 ml. Blodplättarna tas tillvara genom att vi kör rören i en centrifug. Koncentrationen av blodplättar är är nu 4-10 ggr högre. Därefter fyller vi ett antal sprutor med blodplättrik plasma (PRP)

PRP med microneedling

Vi använder skinpen som skapar tusentals små microkanaler i huden där PRP slussas ner och resulterar i hudföryngring och lyster genom nybildningen av kollagen. Du kan uppleva att det svider och sticker i huden när skinpen förs över huden. Behandlingen avslutas med en lugnande och kylande ansiktsmask.

PRP mot håravfall

PRP injiceras ytligt med en mycket tunn nål i din hårbotten. Hårsäckarna växer fyra till sex millimeter ner i huden, men den del av hårsäcken som drar nytta av PRP ligger cirka tre millimeter ner i huden.

Blodplättarna innehåller tillväxtfaktorer som aktiverar stamceller kring hårsäcken vilket i sin tur gör att håret stimuleras till återväxt och håravfallet minskar.

Injektionerna görs med en mycket tunn nål så själva sticket känns inte så mycket. Det man kan uppleva är en spänning i huden eller att det svider – detta kommer från vätskan som skall ta plats under huden och den befintliga vävnaden måste lämna plats åt PRP-dropparna. Man kan också ha speciella punkter i skalpen där det känns lite mer.

PRP ortopediska besvär

Om du kommer för behandling av knän eller armbåge kommer PRP att injiceras i det aktuella området efter noggrann undersökning och bedömning av insticksställe.

Vid injektion i knän är det viktigt att man sitter så man kan slappna av vilket underlättar injicering. Det ska inte göra ont men det kan kännas som det spänner och trycker lite.

Vid behandling av armbågssmärta letar man efter den ömma punkten och injicerar PRP strax framför detta ställe. Det kan kännas lite när detta utförs eftersom området redan är ömt och irriterat av inflammationen.

Undvik Omega-3
Undvik att ta tabletter innehållande omega-3 tre dagar innan din behandling. Detta gäller även mat som är rik på omega-3 fetter som fisk och avokado. Omega-3 innehåller ett ämne som är blodförtunnande och det gör så att man lättare får blåmärken. Tar du omega-3 innan ökar risken för att få blåmärken efter behandlingen. Det i sig är inget farligt men onödigt.

Undvik blodförtunnande medicin
3 dagar innan behandling ska du undvika att ta värktabletter som även har en blodförtunnande effekt tex Ipren ( Ibuprofen), Treo, Magnecyl, Voltaren och liknande.

Drick vatten
Det är bra om du dricker rikligt med vatten innan din PRP-behandling. Är du för uttorkad så kommer det vara svårare att dra blod från dig och det är ditt blod vi vill åt för att kunna utvinna tillväxtfaktorerna ur din blodplasma. Det är alltid bra att komma till en behandling med en god vätske- och blodsockerbalans.

Undvik alkohol
Undvik alkohol både dagen före och dagen efter behandlingen då alkohol kan göra plasman mindre effektiv och därmed kan lite av effekten gå förlorad.

Antal behandlingar

Vanligtvis brukar man rekommendera en serie på 3 behandlingar med 1-4 veckors  mellanrum men det kan variera beroende på behandlingsområde.

En upprepande behandling behövs ofta efter 6-12 mån.

För att bibehålla resultatet kan behandlingen utföras varje år.

Vi ortopedisk PRP görs en avstämning ca 2 mån efter behandling nr 3 då en fjärde eventuellt kan behövas då.

För behandling av ärr efter svår acne kan det behövas fler än 3 behandlingar i grundomgången för att uppnå bäst resultat.

Behandling ansiktet

Detta här är en behandling som jobbar över tid. Nyproduktionen av kollagen är en långsam process men redan efter ca 1 vecka ser du en tydlig förbättring av strukturen i huden med ökad spänst och lyster. Hudtonen blir jämnare och strukturen på huden blir finare. Det fulla resultatet ser du efter 4-6 månader.

Behandling för håravfall

Om du gjort behandlingen mot håravfall kan du redan efter en behandling märka att du tappar mindre hår. Det fulla resultatet ser du efter 4-6 månader.

Behandling för ortopediska besvär

En del får effekt på både smärta och stelhet i knän redan efter första behandlingen. Även smärta i armbågar kan förbättras redan efter en behandling. Precis som vid övriga PRP behandlingar byggs vävnaden upp under 4-6 månader innan du får det fulla resultatet.

Biverkningar

Om du gjort en PRP-behandling med microneedling kan du uppleva en rodnad och lätt svullnad direkt efter behandling men som oftast dämpas efter några timmar och är helt borta på några dagar.

I hårbotten kan en rodnad förekomma direkt efter behandlingen men det avtar snabbt. Eftersom PRP kommer från ditt eget blod ger det inga biverkningar i form av allergier.

Vi ortopedisk PRP finns som vid alla injektioner i leder alltid en risk för infektion men vid alla studier som gjorts har det visat sig vara mycket sällsynt.

I andra länder har metoden  använts i många år och är erkänd som en god behandlingsmetod tex inom idrottsmedicin och avancerad sårvård. PRP är en mycket säker behandlingsmetod.

Efter en behandling för ansiktet

Vi kommer avsluta din behandling med en lugnande ansiktsmask som känns skön då den lindrar och svalkar den lätt brännande känslan som kan ha uppstått efter behandlingen. Du ska inte använda någon make-up på 24 timmar , ej heller använda andra hudvårdsprodukter de kommande 24 timmarna än den hudkräm du får med dig efter behandling.

Ingen träning det närmaste dygnet, detta för att undvika ökad blodcirkulation som gör att plasman fördelas ut i kroppen.

Efter en behandling för håravfall

De allra flesta klarar av att återgå till sina vardagsaktiviteter direkt efteråt. Tvätta inte håret på ca 1 timma efter behandling för att låta plasma verka ordentligt. Undvik att träna samma dag som du gjort din behandling. Träning ökar blodcirkulationen i kroppen och plasman sprids då snabbare ut i kroppen vilket vi inte vill.

Efter en ortopedisk PRP-behandling

Omedelbart efter behandlingen kan man känna ömhet i området. Efter en ortopedisk PRP behandling kan en viss svullnad och ömhet uppstå under 1–2 dagar efter behandlingen.

För att uppnå bästa resultat av din PRP-behandling ska du inte träna eller utföra andra tyngre aktiviteter den närmsta veckan efteråt. Undvik också preparat innehållande NSAID de kommande tre dagarna.

Läs mer om oss

 • Välkommen att boka tid hos oss!

 • Vi är Vaccinia!

 • Snarlika namn på vaccinationsmottagning.