Fakta om fästingar och bästa sättet att ta bort en
Hur tar jag bort en fästing? Om du upptäcker att du fått ett fästingbett är det viktigt att du tar bort den så fort som möjligt. Då minskar risken att fästingen hinner föra över smittämnen. Det är viktigt att ha området under uppsikt ifall en hudrodnad tillstöter efter ca 1 vecka vilket då kan tyda på en borreliainfektion.
Så här tar du bort en fästing:
- Ta en pincett eller särskild fästingborttagare och försök ta tag i fästingen så när huden som möjligt.
- Dra rakt ut. Ta ett bestämt tag men undvik att rycka eller vrida. Den kan sitta ganska hårt.
- Försök få med hela fästingen. Ibland kan en del av huvudet bli kvar. Undvik att pilla och gräva utan låt det vara så bildas en lite skorpa som släpper av sig självt efter ett par dagar.
- Tvätta bettstället med två och vatten
Fakta om fästingar
Att vara utomhus är något vi vill fortsätta att uppmana till, att röra sig ute i naturen har många positiva effekter för vår hälsa och vårt välbefinnande.
Många är oroliga för fästingar och fästingbett och det kan göra att en del till och med undviker att vistas i naturen. Det är naturligtvis mycket tråkig konsekvens.
Här följer lite information som förhoppningsvis kan göra så att du kan känna dig fortsatt trygg när du vistas i vår vackra natur.
När är fästingen aktiv?
Fästingen är vaken och aktiv när temperaturen överstiger 5 plusgrader. Det innebär att säsongen varar från tidig vår till sen höst. Vissa år när vintrarna är milda kan fästingen vara aktiv året om.
Vaccin som ger ett gott skydd mot den fästingöverförda sjukdomen TBE är därmed lämpligt att ta året om. Det är en god idé att inte vänta till sommaren just med tanken på fästingens långa aktiva säsong.
Var i Sverige finns fästingarna?
Fästingarna förekommer numera i nästan hela Sverige. Riskområden där de bär på TBE-smittan är främst Stockholm, Västra Götaland, Södermanland och Uppsala men det sprider sig både söder och norrut. TBE-fall har rapporterats i alla regioner utom Jämtland, Västerbotten, Norrbotten och Västernorrland.
Hur ser fästingens livscykel ut?
Fästingen genomgår tre stadier i sin livscykel. Från larv till nymf och sedan vuxen färdig fästing. För kunna övergå till nästa stadie behöver fästingen suga blod för att utvecklas. Även om den suger blod i alla stadier är det först när den är vuxen som den kan överföra någon smitta och därmed kan bli ett hot för dig.
Fästingen letar upp ett lämpligt ställe på huden att sätta sig på. Då fästingen i samband med detta utsöndrar saliv med ett bedövande och smärtstillande ämne gör att man inte alltid känner bettet. Larverna suger blod i 3-5 dygn, nymferna i 5-7 dygn och de vuxna honorna i 7-13 dygn. När den är mätt släpper den och faller till marken. Den försöker hitta ett fuktigt ställe där utvecklingen fortsätter till nästa stadium.
Larverna och nymferna suger blod från både små och stora däggdjur och från fåglar. Fästinghonorna kan bara suga blod från medelstora däggdjur, t ex katt, hund och hare, och stora däggdjur, t ex människa, rådjur och älg. Alltså kan människor angripas av såväl fästingens larver som nymferna och de vuxna honorna