Boka tid för vaccin mot hepatit A på vår mottagning i Lidköping

Hepatit A orsakas av ett virus som sprids främst via mat och dryck. Viruset utsöndras via avföring och kan på så sätt infektera nya individer via avloppsvatten. Sjukdomen drabbar endast människan och förekommer allmänt i länder med dålig dricksvattenhygien.

Vem rekommenderas vaccination?

Hepatit A-vaccinering rekommenderas för resor utanför Europa, men epidemiutbrott förekommer även i västvärlden. Östeuropa anses utgöra ett relativt riskområde.

Skyddseffekt

Efter första dosen får man ett bra skydd som håller i upp till ett år.  Efter två vaccindoser beräknas skyddseffekten till minst 30 år. Även efter kontakt med viruset kan en dos vaccin ha skyddande effekt om det ges inom två veckor.

Graviditet och amning

Hepatit A vaccin kan ges riskfritt till båda gravida och ammande.

Vilka biverkningar kan förekomma?

Biverkningar är få och regel lindriga. Lokala reaktioner som ömhet, rodnad och svullnad vid instickstället samt feber och trötthet har rapporterats.

  • Har du frågor om hepatit-A-vaccin?

För bokning av vaccin mot hepatit A eller om du har frågor, kontakta oss via:

E-post: info@vaccinia.se

Mobil: 0709 88 40 96. Prata in ett meddelande på vårt mobilsvar så ringer vi tillbaka.

Hepatit A

Hepatit A är en inflammation i levern som orsakas av ett virus. Sjukdomen går vanligtvis över av sig själv, men du kan vara trött under flera månader efteråt.

Symtom på hepatit A

Det varierar från person till person hur kraftiga symtomen blir vid hepatit A. En del får inga symtom alls. Barn upp till fem år får sällan några symtom om de får hepatit A.

Det tar två till sex veckor från att du blivit smittad till de första symtomen kommer, om du får några. Det är vanligast att det tar ungefär fyra veckor.

De första symtomen

De första symtomen på hepatit A påminner om influensa. Vanliga besvär är huvudvärk, feber, trötthet, ont i kroppen och minskad matlust. Du kan även må illa och kräkas. En del får ont i lederna och klåda.

Dessa symtom har du mellan några dagar och upp till en vecka.

Du blir gulaktig

Efter att du varit sjuk i ungefär en vecka kan huden bli gulaktig. Samtidigt blir oftast de första symtomen lindrigare.

Den gula färgen syns tydligast i ögonvitorna och det är ofta där man först upptäcker det gula. Dessutom blir kisset ofta mörkfärgat och avföringen blir ljus. På dig som har ljus hy kan det se ut som att du har en solbränna med gulröd underton. På dig som har mörk hy kan det gula synas mindre.

Det är också vanligt att bli öm under revbenen på höger sida av magen. Där sitter levern, som svullnar upp när den blir inflammerad.

De här besvären kan du ha i en till flera veckor.

Det kan ta flera månader att återhämta sig

Det vanligaste är att det tar ungefär tre veckor från de första symtomen till dess att du börjar må bättre. Men det är vanligt att du är trött och har minskad matlust i flera veckor till. Du kan känna dig trött både fysiskt och psykiskt. Det kan ta flera månader att återhämta sig helt.