Boka tid för vaccination, våra vaccinationer

Behöver du boka tid för vaccination? Vaccinia erbjuder de flesta vaccinationer till dig som privatperson eller företag. Vaccinationerna sker på vår tidsbokade mottagning men vi åker även ut till företag och föreningar/organisationer efter önskemål och vaccinerar.

  • Bältros
    Shingrix är ett vaccin mot bältros som ger ett mycket gott skydd mot både bältrossjukdom och komplikationer efter genomgången infektion.
  • Gula febern
    Gula febern orsakas av ett virus som sprids av dagstickande myggor. Sjukdomen yttras sig i feber, frossa huvudvärk och muskelvärk. Behandling saknas om man väl drabbats.
  • Hepatit A
    Hepatit A orsakas av ett virus som sprids främst via mat och dryck. Viruset utsöndras via avföring och kan på så sätt infektera nya individer via avloppsvatten.

  • Hepatit B

    Hepatit B orsakas av ett virus som överförs med blod eller genom oskyddat sex. De flesta blir friska utan behandling men kan överföra viruset under flera månader.

  • Hepatit A
    Hepatit A orsakas av ett virus som sprids främst via mat och dryck. Viruset utsöndras via avföring och kan på så sätt infektera nya individer via avloppsvatten.

  • Influensa
    Vaccination är det bästa skyddet mot svår influensasjukdom. Även om man vaccinerats kan man få influensa, men symtomen blir oftast mildare.

  • Lunginflammation
    Lunginflammation orsakas oftast av pneumokocker och mot dessa bakterier går det att vaccinera sig. Alla kan drabbas men risken ökar från 50 års ålder.

  • Mässling, påssjuka & röda hund
    Idag använder vi ett kombinationsvaccin som ger skydd mot dessa tre sjukdomar, mässling, påssjuka och röda hund. Några separata vacciner finns inte.

  • Polio
    Sjukdomen orsakas av polioviruset och det finns tre olika typer av poliovirus. För att vara helt skyddad mot sjukdomen måste man vara vaccinerad mot alla tre typerna.

  • RS-virus

    RS-virus kan ge allvarlig luftvägsinfektion hos framför allt små barn och äldre personer. Vaccinet är avsett för gravida kvinnor i v.24-36 samt personer över 60 år.

  • Stelkramp/difteri och kikhosta
    Vaccinet mot stelkramp/difteri och kikhosta räknas till det som vi kallar grundskydd. Det vill säga något som alla personer i Sverige behöver ha oavsett ålder.

  • TBE
    TBE fästingöverförd hjärninflammation är en allvarlig sjukdom som sprids till människor via fästingar. Det finns ingen behandling mot TBE varav vaccination är viktigt.

Information som är bra att känna till innan vaccination

För att du ska kunna få rätt rådgivning inför din vaccination är det några saker som är bra att ha ordnat i förväg.

  • Ta med dig dina tidigare vaccinationskort så kan vi utgå ifrån dessa. Har du inte kvar någon sådan dokumentation men vet var du fått dina tidigare vaccinationer, ta kontakt med den vaccinatören för att få fram uppgifterna och ta med dessa till oss. Patientjournaler måste enligt lag sparas i minst 10 år. BVC-journaler från Skaraborg arkiveras på Regionarkivet i Vänersborg. Skolhälsovårdsjournaler arkiveras via respektive kommun, ta kontakt med skolsköterskan i den kommunen där du gick ut grundskolan.
  • Gå igenom hur er resplan ser ut, vilka ställen inom landet som ska besökas, ungefär hur länge ni ska stanna på respektive ställe, hur ni ska bo och leva. Vår resemedicinska rådgivning är alltid individuell och kan därmed skilja sig lite åt utifrån hur resplanen ser ut.
  • Om du äter någon medicin som påverkar immunförsvaret som tex kortison eller cellgift är det bra om du haft en kontakt med din behandlande läkare innan du kommer till oss för vaccination. Dessa mediciner kan ibland göra att man bör vänta med vaccination.
  • Om du äter det blodförtunnande läkemedlet waran kan det ha betydelse om du behöver malariatabletter.
  • Är ditt barn rädd eller orolig för vaccinationen? Vi på Vaccinia har lång erfarenhet och kompetens av att vaccinera barn då vi arbetat som skolsköterskor i många år. Vi har sett att det viktigaste för att det ska bli en positiv upplevelse är att du som vårdnadshavare har bestämt dig för att ditt barn ska få vaccinationen. Du hjälper alltså ditt barn bäst genom att visa dig säker och bestämd över att detta är bäst för ditt barn. På så vis blir barnet trygg i situationen också. Ibland kan det vara bra att en förälder, eller någon annan person som följt med , stannar kvar med barnet i väntrummet medan vi går igenom tex hälsodeklaration och övriga frågor med den andra föräldern innan vaccinationen. När barnet sedan kommer in kan vi ha fullt fokus på förberedelser inför vaccinationen. Meddela gärna oss i förväg och ditt barn är väldigt stickrädd.
  • Se till att du har ätit och druckit något innan du vaccinerar dig, särskilt om du har en tendens till att tycka det är obehagligt och har lätt för att svimma.

Information om vilka vaccinationer som behövs för några vanliga resmål.

Ska du resa utomlands? Vi på Vaccinia ger individuell resemedicinsk rådgivning i mötet på mottagningen men här nedan finner du allmänna råd om vilka vaccinationer som är bra att ha inför resan. Råden kan se lite olika ut beroende på hur lång vistelse är och i vilken miljö, stad/landsbygd, man ska vara i. Inför alla resor så rekommenderar vi att man ser över sitt grundskydd vad gäller stelkramp/difteri/polio samt mässling.

Thailand:
< 3 veckor: grundskydd, hepatit A, ev koleravaccin mot turistdiarré. >3 veckor: även hepatit B. Beroende på var i Thailand och när på året så kan det bli aktuellt med vaccin mot japansk hjärninflammation samt tabletter mot malaria.

Vietnam
<3 veckor: Grundskydd, hepatit A , kolera. >3 veckor: även hepatit B. Ev tyfoid och japansk hjärninflammation. Malariatabletter blir sällan aktuellt.

Sydafrika
< 3 veckor: grundskydd, hepatit A, ev koleravaccin mot turistdiarré >3 veckor: även hepatit B. Malariatabletter kan övervägas till resenärer som tillbringar mer än en vecka i Krügerparken under året alternativt fler än 2 nätter under perioden okt – maj.

Tanzania
Grundskydd, hepatit A+B, kolera samt malariatabletter. Gula febern finns inte. Dock kan vaccination eller intyg krävs av inresande som nyligen besökt länder där gula febern kan förekomma. Detta gäller också om man varit i transit på flygplatsen i ett sådant land mer än 12 timmar.

Zanzibar
Samma som för Tanzania förutom att malariatabletter inte anses behövas längre.