Frågor och svar om borrelia

Vad är borrelia och hur smittar sjukdomen? Borrelia är en bakteriesjukdom som sprid med fästingar. Sjukdomen överförs om du får ett bett av en fästing som bär på borreliabakterien. Långt ifrån alla fästingar bär på smittan. Bakterien lagras i mag-tarmkanalen på fästingen och tar sig sen via spottkörtlarna över till människan via ett bett.

Vilka är symtomen på borrelia?

Det vanligaste symtomet är en rodnad i huden som uppkommer ca en vecka efter fästingbettet. Det kallas för erythema migrans och är oftast ringformat och kan vara lite blekare i mitten. Rodnaden är större än en femkrona. Direkt efter fästingbettet kan man få en mindre rodnad, ofta lite upphöjd och som kan klia lite. Det är inte borrelia utan en lokal reaktion på själva bettet och den försvinner efter ett par dagar.
Du kan också få mer allmänna symtom som huvudvärk och värk som strålar ut i kroppen. Rodnader kan uppkomma på fler ställen på kroppen än där som fästingen suttit. I samband med detta kan även feber förekomma.

Kan man bli allvarligt sjuk?

Borrelia kan ge ledinflammation då leder i kroppen svullnar upp och värker. Ledvärken kan sedan sitta i ett tag även efter att svullnaden lagt sig.
Borrelia kan även spridas till nervsystemet och orsaka så kallad neuroborrelios. Detta kan komma så långt som upp till 3 månader efter ett fästingbett och då kanske man har glömt av att man fått ett fästingbett. Om detta skulle uppstå blir man mycket sjuk med kraftig värk i huvud och nacke, rygg, armar eller ben. Stelhet och förlamning i en del av ansiktet kan också uppstå.

Hur behandlas borrelia?

Borrelia går oftast lätt att behandla med antibiotikatabletter i 10 dagar. Däremot kan det ta lite längre tid om infektionen spridit sig till leder eller nervsystem. Likaså om behandlingen påbörjats sent, då kan det ta flera månader innan symtomen är borta.

Kan man vaccinera sig mot borrelia?

I dagsläget finns inget vaccin mot borrelia på marknaden. Den fästingöverförda sjukdomen TBE däremot finns det Tbe-vaccin mot.

Blir man immun mot borrelia?

Nej man blir inte immun mot borrelia. Har man haft sjukdomen en gång kan man smittas om och om igen.