Boka tid för vaccination mot Gula febern på vår mottagning i Lidköping

GULA FEBERN

Bakgrund

Gula febern orsakas av ett virus som sprids av dagstickande myggor. Sjukdomen yttras sig i feber, frossa huvudvärk och muskelvärk. Efter några dygn tillkommer leverpåverkan därav ses den gula ton som uppvisas i ögon och på huden. Allmäntillståndet försämras och personen blir mycket lättblödande. Dödligheten är 10-30 % av de drabbade.

Behandling saknas om man väl drabbats och inkubationstiden är 3-6 dagar.

Riskområden

Gula febern finns in många länder i tropiska Afrika och Sydamerika, särskilt i områden som ligger nära ekvatorn. Myggan som överför gula febern finns också i Asien men där finns inte sjukdomen.

Vaccin mot gula febern

Det finns ett effektivt vaccin som troligen ger livslångt skydd efter en dos. Dock kan vissa länders tullmyndigheter kräva en boosterdos efter 10 år. Vaccinet ska tas 10 dagar innan avresa och dokumenteras i ett speciellt vaccinationshäfte ” den gula boken”

Vissa länder kräver också att man kan uppvisa ett intyg på att man är vaccinerad (eller att man av medicinska skäl inte kan vaccineras) om man på väg till sin destination varit i transit i ett land där gula febern förekommer.

Vem bör vaccineras

Personer som reser till områden där gula febern finns bör vaccineras såvida man inte avråds av medicinska skäl som tex ålder, nedsatt immunförsvar pga sjukdom eller medicinering eller graviditet/amning. Bör inte ges till personer med thymussjukdom tex thymom och myastenia gravis då de löper större risk för allvarlig vaccinbiverkan.

Personer med äggallergi ska inte vaccineras.

Vaccinet kan ges från 9 månaders ålder.

Biverkningar

Lokal irritation på stickstället samt huvudvärk, ledvärk eller feber någon vecka efter vaccinationen.

Multiorgansvikt förekommer i mycket sällsynta fall, främst hos äldre personer.

För personer över 60 år bör alltid en individuell bedömning göras där man väger risken för biverkningar av vaccinet mot risken att utsättas för smitta på resan.

 

Har du frågor om Gula febern vaccinet, kontakta oss enligt nedan;

E-post: info@vaccinia.se

Mobil: 0709 88 40 96. Prata in ett meddelande på vårt mobilsvar så ringer vi tillbaka.